Een Gastvrij Welkom Bij Herberg De Kemper

Een herberg met historie

Een herberg met historie

Waar de oude, van Holten en Rijssen komende, heerwegen zich bundelden om zo ’n 200 meter verder weer uit elkaar te gaan in de richtingen Goor en Markelo, ligt al sinds mensenheugenis een oude herberg genaamd de Kemper. Blijkens een kadastrale kaart uit 1830 lag Herberg de Kemper toen overlangs aan de weg met de voorgevel naar het zuiden gekeerd. De sluitsteen boven de niendeur draagt het jaartal 1839 met de initialen E.K. (Egbert Kemper) en A.S. (Aaltjen Schreurs). In genoemd jaar zal de behuizing drastische worden verbouwd en kreeg de herberg zijn huidige vorm.

Maar de geschiedenis van de herberg gaat nog veel verder terug

Meer dan driehonderd jaar geleden, in de 17e eeuw, was het een pleisterplaats voor postkoetsen en reizigers op de oude route van Rijssen naar de handelsstad Borculo. De herberg heette toen de ‘Meijersplaatse’. De ‘Meijersplaatse’ slachtte zelf en beschikte over een moestuin.

Boekweitmeel en kruidenierswaren

Naast een herberg dreef men indertijd ook een zaak in kruidenierswaren. In die dagen, toen welhaast iedere boerin voor het ontbijt nog een stapel pannenkoeken bakte, had men er een behoorlijke omzet in pannenkoekenmeel, voornamelijk boekweitmeel. Men haalde dit met een boerenkar uit de handelsstad Deventer. Het enige waarin de ‘Meijersplaatse’ niet zelf voorzag, was sterke drank. De herberg was dan ook een goede -en bovendien de oudste- klant van stokerij De Graauwe Hengst uit Schiedam.5

Drukke tijden voor de herbergier

Nu was de klandizie van een landelijke herberg vroeger nog niet van dien aard dat de waard doorlopend achter het schap moest staan. Meestal kon de waardin het alleen wel af. Maar tijdens de door omliggende dorpen en steden gehouden jaarmarkten zal de herbergier wel eens hebben moeten bijspringen. Een bijzonder druk moment moet het bij de Kemper geweest zijn als de Rijssense lotelingen (die in Goor moesten loten) in een complete optocht voorbijkwamen, aangevoerd door een hoofdman en begeleid door de veldwachter “Pukkie”. Meestal kwam het uit zo ’n dertig tal of meer bestaande gezelschap over de langs de Apenberg voerende Holleweg op de Kemper aangemarcheerd. Na de aanleg bij de Kemper moesten niet alleen de lotelingen maar ook hun begeleidende ambtsman op hun verdere mars naar Goor meerdere malen ondersteuning zoeken bij langs de weg staande bomen.

Herberg de Kemper dranken corenwijn